Најумен, повеќето ефективни решенија за Увоз, Извоз и Наплата на сите на вашиот Outlook mail податоци.

Извоз на пораки од Придружба на Outlook

Член од Дејв Addey

Јас неодамна имаше за извоз на еден куп пораки од амбиентот и во Outlook, со цел да ги испратите на некој во формат, тие можат да ја разгледате и да чита на компјутер. Ќе мислат дека извозот на избор на пораки од еден на Мајкрософт алатка за управување со е-маил на друга ќе биде лесно, право? За жал не. За среќа, малку Applescript и релативно евтини Нови попаметна работа за мене. Оваа статија опишува како.

Главниот проблем е недостатокот на заедничка формат помеѓу амбиентот (.mbox за папки, .eml за индивидуални пораки) и Outlook (.pst за сè). Има користи за да биде навистина добар Applescript извоз алатка за извоз од амбиентот, но, за жал, тој никогаш не беше надграден за да работат на леопард. Можете да извезете целата папка како mbox датотеки од амбиентот, но тие не може да се отвори од страна на Outlook и така не се многу употреба или.

(Како настрана, постојат голем број на начини да се обратите за други начин, за извоз од Outlook и увоз во амбиентот. Тоа е речиси како многу луѓе се префрла од компјутер на Mac, но малку треба да одат во друга насока ...)

евентуално Мојот решение има два дела - Прв пошта од амбиентот, и тогаш тоа станува во Outlook.

Прв пошта од амбиентот

За овој дел, Напишав Applescript (во голема мера врз основа на кодот од macosxhints) за извоз на сите тековно избраниот пораки во амбиентот во папка на мојот Mac. Голема благодарност до macosxhints корисникот golgi_body за објавување на изворниот код.

Еве сценариото јас сум со користење (копирајте го ова во Script Editor да ја користите):

tell application "Microsoft Entourage"
  -- get a reference to all selected messages from entourage
  set selectedMessages to the current messages
  if selectedMessages is {} then
    return
  end if

  -- absolute reference to our export folder
  set fpath to "DiskName:Users:myusername:Documents:existingfolder:"

  repeat with i in selectedMessages

    set sentDate to time sent of i
    set fname to fpath ¬
      & my padNumber(year of sentDate as integer) ¬
      & "-" & my padNumber(month of sentDate as integer) ¬
      & "-" & my padNumber(day of sentDate as integer) ¬
      & "-" & my padNumber(hours of sentDate as integer) ¬
      & "-" & my padNumber(minutes of sentDate as integer) ¬
      & "-" & my padNumber(seconds of sentDate as integer) ¬

    tell application "Finder"
      if (exists file (fname & ".eml")) then
        set k to 1
        repeat while (exists file (fname & "-" & (k as string) & ".eml"))
          set k to k + 1
        end repeat
        set fname to (fname & "-" & (k as string))
      end if
    end tell

    set fname to fname & ".eml"
    save i in fname
    tell application "Finder" to update file fname

  end repeat

end tell

to padNumber(theNumber)
  if theNumber is less than 10 then
    return "0" & theNumber
  else
    return theNumber
  end if
end padNumber

Ќе треба да го поставите fpath да биде на патот кон постоечка папка на вашиот Mac. Кога ќе ја извршите оваа скрипта во Script Editor, сите од избраните датотеки во амбиентот ќе се извезуваат на вашиот извоз папка како .eml датотеки.

Зошто да се користи на сите Applescript? Зошто да не само повлечете го одбрани пораки излез папка? После се, Ова поттикнува амбиентот себе за да ги изнесувате во .eml формат. Проблемот е, кога ќе го стори тоа, Придружба извезува пораки користење на е-пошта како име на датотека. Ова може да ги содржи сите видови на чудни и прекрасни карактери, и Windows не му се допаѓа тоа на сите. Оваа скрипта избегнува проблемот целосно со помош на датумот и времето на е-пошта е испратена како името на датотеката. (Таа, исто така го прави полесно да го нарачате .eml датотеките по датум и време во Пронаоѓач ако треба да се.)

Прв пошта во Outlook

За овој дел, Јас се користи Windows алатка наречена Outlook Увоз На Волшебникот. Чини $19.95, но тоа е повеќе од достоен за тоа кога ќе се разгледа на времето што може да се спаси. Можете да го преземете и да го пробате бесплатно (макс 5 пораки на демо увоз), но да се предупреди - во демо режим, не можете да го вклучите "Овозможи за претходна обработка EML (Unix, МЕК)"Опција да се направи волшебникот признае Мак-кодирани пораки, и така вашата увезени пораки ќе содржи многу "=" симболи кога ќе ги гледате во Outlook. Добрата вест е дека купиле стан работи во ред со Мак-кодирани пораки.

Процесот на увозот со извоз е прилично лесно. На вашиот компјутер со инсталиран Outlook, работа преку Outlook Увоз волшебникот, се сигурни дека за да го вклучите "Овозможи на EML препроцесирачка (Unix, МЕК)"опција (пронајдени под копчето "Опции" на "Изберете ја папката извор" екран) за да бидете сигурни дека вашиот Mac-кодирани пораки се признаваат. Волшебникот е прилично очигледен, и постојат целосна инструкции онлајн, па јас нема да се кандидира преку останатиот дел од поставките во детали тука. Тоа ќе потрае некое време да се направи увоз, но на крајот ќе заврши со сите ваши пораки во Outlook, со сите прилози и оригиналниот заглавија.

Јас сум само се обиде овој процес себе со амбиентот 2008 (на леопард) и Outlook 2002 (на XP), но јас би се очекувало да работат со претходните верзии на амбиентот премногу. Увоз волшебникот за Outlook тврди да работат на Windows 98 / ME / NT 4.0 / 2000 / XP / 2003 со Outlook 98/2000/2002/2003/2007, па затоа треба да биде добро да отидевме, без разлика што вашиот подесување.